Jdi na obsah Jdi na menu
 


            Sbor dobrovolných hasičů v Hnátnici byl založen dne 21. února 1891. Slavnostní zahájení činnosti sboru bylo dne 5. července r. 1891, kdy členové před oltářem v kostele sv. Petra a Pavla skládali slib věrnosti a poslušnosti do rukou velitele.

            V roce 1892 byla od firmy R.A. Smékal zakoupena nová ruční stříkačka za 1 520,-Kč.

            V roce 1895 se mladý sbor zúčastnil také uvítání císaře Františka Josefa I., který zavítal do Lanškrouna na vojenské cvičení.

            V roce 1905 byl u sboru založen lezecký oddíl a jeho náčelníkem se stal Jan Dušek. O pět let později postavil obecní úřad hasičskou zbrojnici s lezištěm, a sbor byl vybaven téměř veškerým potřebným nářadím. V roce 1919 byla obecním zastupitelstvem od firmy Stratílek z Vysokého Mýta zakoupena další ruční stříkačka, sbor pak měl dvě.

            V souvislosti s technickým pokrokem byla jedna z jmenovaných stříkaček motorizována, údajně to byla první motorizace na okrese. Obě stříkačky sloužily až do roku 1934, kdy se členové usnesli, že zakoupí z vlastních prostředků novou, tentokrát motorovou stříkačku DS 12 od firmy Mára z Tábora. V roce 1934 byl zakoupen z vlastních prostředků nový hasičský automobil značky PRAGA za 13 354,-Kč. Stříkačka "márovka" stála 21 000,-Kč.

            14. září 1947 byl svěcen sborový prapor v hnátnickém kostele sv. Petra a Pavla. Kronikář uvádí, že v této době byla hasičská činnost na dobré úrovni.

           V roce 1952 došlo k přejmenování hasičů na požárníky. V roce 1954 nastala určitá krize. Příčinou bylo rozhodnutí okresních orgánů vyřadit auto PRAGA a dát ho do sběru v Nechanicích. Nákup nového auta nebyl povolen.

            V roce 1958 bylo novým strojem vozidlo značky FORD, které se skládalo ze šasi, čtyř kol, motoru, volantu a benzinové nádrže. Na jeho uvedení do provozu pracovali členové sboru téměř dva roky. Bylo potřeba sehnat kabinu, vyrobit valník, pořídit plachtu. To vše se podařilo. Vozidlo vydrželo celé 3 roky. Sbor tak opět utrpěl na své akceschopnosti. Tato situace trvala dva roky. V roce 1963 bylo sboru přiděleno okresní inspekcí požární ochrany nepojízdné auto TATRA 805 a opět se muselo přičiněním členů uvést do provozu.

            V roce 1960 se konaly zkoušky na vzorného požárníka III. stupně. Zkoušek se zúčastnilo 20 mužů a 5 žen a všichni vykonali zkoušku úspěšně. V tomto roce přistoupilo dalších 11 nových členů a členek, takže koncem roku 1960 měla požární jednota 51 členů, z toho 11 žen.

            V roce 1975 došlo k dalšímu přejmenování z Místní jednoty požární ochrany na "Základní organizaci Svazu požární ochrany v Hnátnici". V roce 1978 byla sboru přidělena stříkačka PPS 12 od veřejného požárního útvaru Žamberk a stará PS 8 byla odvezena na součástky. Ve stejném roce bylo vyřazeno a odvezeno auto TATRA 805, ale vzápětí bylo koupeno starší auto M 461, které opět potřebovalo opravy a úpravy, kterých se ujali členové pod vedením Františka Petráčka. O rok později byla také dokončena nová sušící věž, která byla vyrobena v tehdejším Středním odborném učilišti Hnátnice-Nebíčko podle návrhu ing. Milana Kubaty. Podle záměru měla být na novou věž instalována siréna. Protože však nebyla dodána a v tu dobu nefungoval ani místní rozhlas, v obci nebylo v případě vzniku požáru čím vyhlásit poplach. Nová siréna byla instalována po mnoha urgencích na všech možných institucích až po 17 letech v roce 1988 na samostatný sloup vedle budovy obecního úřadu.

           S listopadem 1989 přišly i změny v organizaci požárníků. Na mimořádném sjezdu požárníků, který přijal název "Sbor dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska", se do organizace vrátily i staré názvy nezatížené minulou ideologií, názvy, které vycházely z tradic českého hasičstva. Ze základních organizací se staly Sbory dobrovolných hasičů, předsedové se změnili na starosty a navrátilo se i oslovování sestro, bratře.

           Stoleté výročí založení Sboru dobrovolných hasičů oslavili hnátničtí hasiči 29. června 1991 průvodem zúčastněných sborů. Oslav se zúčastnily sbory z Dolní Dobrouče, Horní Dobrouče, Žampachu, Písečné a Černovíru. Oslavy dále pokračovaly v areálu Pod Lipami.

            Problémy s hasičským autem přetrvávaly u sboru až do roku 1995, kdy bylo splněno dlouholeté přání všech členů. Dne 15. srpna po předcházejícím vzájemném jednání mezi zástupci hasičů a obecními úřady v Dolní Čermné a Hnátnici, byla předána cisterna CAS 25 z Dolní Čermné do Hnátnice.

            Oslavy 105. výročí založení sboru v Hnátnici se konaly 5. července 1996 opět Pod Lipami. Účastníci, kterých se sešlo opravdu hodně, shlédli způsob hašení požáru vodní pěnou, vodní puškou a hašení pomocí plovoucího čerpadla. Zároveň bylo předvedeno i rozřezávání a stříhání karoserie automobilu při havárii. Tuto techniku předvedl veřejný záchranný sbor z Ústí nad Orlicí a nádražní záchranný sbor z České Třebové.

            Připravenost k zásahu prokázal Sbor dobrovolných hasičů Hnátnice při nebývalé povodni dne 7. července 1997, kdy rozvodněná Tichá Orlice zaplavila objekty středního odborného učiliště, objekty nástrojárny firmy Rieter-Elitex a.s. a provoz Slévárny pod Lanšperkem. Po povodni členové sboru zajišťovali úklid bahna a očistu výrobních prostor. Dále členové sboru pomáhali i obci při čištění bývalého horního a dolního vodního zdroje pitné vody, které byly zaplaveny přívalovými dešti a vyřazeny z provozu.

            V neděli 5. července 1998 se členové sboru zúčastnili svěcení obecního praporu, jehož kmotry byli pan Milan Vyhnálek, hnátnický rodák žijící v Austrálii a pan ing. Václav Klička, CSc., předseda představenstva Rieter CZ a.s., Ústí nad Orlicí.

            Dne 11. června 1999 zakoupil sbor nové plovoucí čerpadlo Maximum o výkonu 8 kW za 64 860,-Kč. Zároveň s čerpadlem byly zakoupeny dvě záchranné plovací vesty. To vše bylo zakoupeno z finančního daru paní Jitky Rostové, hnátnické rodačky žijící v Německu.

               

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář